Goed sneakers schoonmaken doe je zo: 12 tips

Wil jij goed sneakers schoonmaken, maar weer je niet hoe? Dan heb ik een paar super snelle tips voor je die je meteen in de praktijk  kan brengen. Met deze tips clean je binnen no-time die vieze sneakers. Ik heb als De Sneaker Reiniger bijna 10 jaar ervaring in sneaker cleaning en restore van bijna alle soorten sneakers en schoenen.

de sneaker reiniger

1. Maak een plan voordat je begint met schoonmaken

Steeds vaker krijg ik in mijn werkplaats sneakers die niet goed behandeld zijn, of ze zijn in de wasmachine gedaan. Dit kan onherstelbare schade aan de schoenen opleveren, bijvoorbeeld te warm wassen in de wasmachine! De suede of leer verf van een schoen gaat dan uitlopen en ook de pasvorm is na zo een wasbeurt ver te zoeken. Maak een plan en denk na voordat je begint. Goed sneakers schoonmaken kun je leren.

Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken, en daarbij horen ook de passende schoonmaak artikelen. Je wilt natuurlijk niet met een leren schoensmeer over je zachte mesh gaan. Of met de harde borstel die je bij elke cleaning set krijgt over je zachte materialen gaan. En zo kom ik ook bij tip 2.

2. Gebruik voor zachte materialen een Premium borstel

Bij veel sneaker cleaning sets zit standaard een harde borstel, deze is alleen geschikt voor je zool en onderzool. Ga hiermee niet over je mesh, flyknit of suede bovenkant. Deze harde haren zullen het materiaal onherstelbaar beschadigen. Daarvoor hebben de meeste fabrikanten een zachte premium borstel ontwikkeld.

Carbon Lab cleaning brush
Premium Borstel

Met deze borstel die vaak gemaakt is van paardenhaar of andere dierenharen kun je deze materialen schoonmaken. Doe een klein beetje sneakercleaner op de borstel en maak de borstel goed nat, ook is het belangrijk in rondjes te draaien i.p.v. naar voren en achteren te vegen.

3. Een witte microvezel doek gebruiken

Ben je met het sneaker cleanen bezig, dan wil je na het borstelen de schoenen goed schoon vegen. Dit doe je met een zachte (schone) microvezel doek. En ik gebruik altijd een witte doek, en wel met de volgende reden. Op een witte doek zie je precies welk en hoeveel vuil je wegveegt van de schoen. Dit geeft je een goed beeld van je werk en je resultaat, zo behaal je het beste resultaat bij het goed sneakers schoonmaken

4. Zolen reinigen met stoom

Vieze zolen geven je sneakers gelijk een ander karakter, deze wil je graag zo schoon mogelijk hebben om een frisse look te houden. Hierbij een paar tips hiervoor:

  • Gebruik een witte doek en midsole cleaner voor de buitenkant van de zool, hiermee tover je ze weer helemaal fris
  • Mocht je in de luxe positie zijn om een stoomreiniger te kunnen gebruiken, maak dan de onderkant van de schoen schoon met de stomer (met hierop een borstel). Je zult verstelt staan wat je allemaal wegspuit met stoom. De warmte weekt het vuil los en de borstel veegt het vuil goed weg
  • Om je midsole langer schoon te houden gebruik je een Midsole Sealer, dit product zorgt voor een beschermend laagje over je midsole. En voorkomt dat het vuil kan hechten.
goed sneakers schoonmaken
Stoom reiniger voor zolen

5. Veters schoonmaken, wasmachine?

Jazeker, veters kunnen in tegenstelling tot je sneakers prima in de wasmachine. Doe ze wel in een waszakje,  zodat je ze makkelijk terug vindt. Ze willen nog wel eens tussen een randje van de wasmachine verdwijnen. Stel de wasmachine in op 60 graden en voeg er bij witte veters een klein beetje Oxi poeder aan toe. Resultaat, hagelwitte veters. Dit is pas echt goed sneakers schoonmaken.

6. Vlekken verwijderen uit mesh

Mesh, een lastig materiaal om schoon te maken. Het fijnmazige materiaal houdt vuil en zand goed vast en heeft de neiging te verkleuren. Ik maak altijd een speciaal mengsel om het mesh met een tandenborstel mee in te smeren, namelijk:

  • Lauw water
  • Eetlepel oxi poeder (wit)
  • Theelepel Sodapoeder
  • Theelepel Natuurazijn
wijnvlek sneakers
Mesh cleaning door De Sneaker Reiniger

Na het insmeren van het mesh laat ik het mengsel een half uur intrekken en spoel het dan weg met de Premium borstel en veel lauw water. In de meeste gevallen is dit voldoende om het mesh weer mooi licht te krijgen. Mocht dit niet zo zijn, dan wil ik nog wel eens onverdunde sneakercleaner met een tandenborstel insmeren. En dan de stappen van hierboven herhalen.

7. Witte sneakers krassen bijwerken

Witte leren sneakers met donkere krassen, ik zie het vaak voorbij komen in de werkplaats. Een product dat ik hierbij vaak gebruik is normale tandpasta. Doe hiervan een klein beetje op de witte microvezel doek en veeg in rondjes over de vlekken op je witte sneakers. Indien de krassen dan nog niet wegtrekken, laat de tandpasta dan even zitten op de vlek, en zorg dat de tandpasta er een beetje intrekt. En herhaal dan weer de stappen hierboven. 

krasjes sneakers
Krasjes bijwerken Leerverf

Ook heb ik altijd een potje witte leerverf staan om kleine krasjes bij te werken of te bedekken. Doe een klein beetje witte verf op een wattenstaafje en draai in kleine rondjes over de kras. Zodat de witte verf in de kras trekt, het resultaat is vaak verbluffend. Heb je veel witte sneakers staan, dan is een investering in een potje verf een erg verstandige.

8. Vergeeld leer of zolen wit maken

Wat oudere sneakers hebben vaak last van vergeling, zowel de upper als de zolen worden door leeftijd en zonlicht langzaam geel van kleur. Maar hier is best wel wat aan te doen, zoals het volgende:

Maak als eerste de schoenen goed schoon,  dit haalt de ergste gele gloed al weg. Wil je de sneakers weer echt wit hebben, geef ze dan een dekkende laag met Sneaker Pure White. Deze dekkende schoenprimer breng je met de handige doseer spons gemakkelijk aan op je upper of zool. Let wel op dit product hecht alleen op leer en rubber. Andere materialen zijn niet met dit product te behandelen.

witte zool schoonmaken
Sneaker White

Zijn je zolen van bijvoorbeeld je Yeezy (transparant) helemaal geel verkleurd, dan kun je de sneakers bij De Sneaker Reiniger laten behandelen met een UV-Techniek. Ik zorg er dan voor dat ze minimaal 24 uur in de UV kast weer een stuk lichter worden. Vaak zelf weer in originele staat, afhankelijk van de schoen en materiaal.

9. Clean je sneakers met een tussenpauze

Maar al te vaak willen mensen snel klaar zijn met sneakers schoonmaken, en daarmee behalen ze niet het ultieme cleaning resultaat. Wat ik altijd doe bij het schoonmaken is het volgende:

Ik clean de sneakers met een goede sneakercleaner en stoom, en zorg dat zoveel mogelijk vuil eruit is. Ik spoel ze na het cleanen goed uit met de Premium borstel en lauw water. En laat dan de sneakers een uur drogen. Maar dan herhaal ik de cleaning nog een keer, want in dat uur is er nog veel vuil los geweken van binnenuit de stof en materialen. Je zult zien dat er nog steeds vuil uit sommige onderdelen komt, en dan krijg je pas echt schone sneakers.

Dus neem de tijd, en herhaal een cleaning soms 2 of 3 keer voor het beste resultaat.

10. Sneakers laten drogen?

Laat je sneakers ook met rust drogen, zet deze nooit in de volle zon of bij een warme kachel. Je zult dan snel verkleuringen van het materiaal krijgen, bijvoorbeeld gele vlekken op je mesh. Drogen doe je op een donkere plek, bij voorkeur bij kamertemperatuur of iets hogere temperaturen. Versnel dit proces door een stuk keukenrol in je sneakers te doen, geen krant (dit kan vlekken geven door de inkt).

drogen sneaker
Sneakers drogen

Ook zijn er handige schoenendrogers op de markt van bijvoorbeeld shoefresh, deze hebben binnen een uur je sneakers weer helemaal droog.  En vaak zit er ook  een ozon functie op,  waarmee je nare geurtjes in je schoenen helemaal laat verdwijnen.

11. Kras of  beschadiging op je schoen?

Zit er een onherstelbare kras of beschadiging op je schoen, camoufleer deze dan met een beetje creativiteit in sneaker Art. Met een sneaker customize set kun je heel gemakkelijk de schade op je schoen omtoveren in iets leuks, bijvoorbeeld een bloem of het logo van je favoriete voetbalclub.

Maak de schade plek goed schoon en laat je fantasie het werk doen, soms zijn een paar stippen of patroon al genoeg om de schade niet op te  laten vallen. Mocht je van symmetrie houden dan is het raadzaam om het ontwerp ook op de andere schoen te zetten, zodat het een geheel wordt.

starter set custom
Sneaker cutomizing set

Zo doe je langer met je sneakers en heb je wat heel bijzonders aan je voeten, met de complete customize set van De Sneaker Reiniger heb je toegang tot alle kleuren voor jouw creatie.

12. Bescherm je sneakers

Na al dat harde werk wat je nu gedaan hebt wil je de schoenen ook zo lang mogelijk schoon en fris houden. Vergeet daarom niet je sneakers in te spuiten met een goede Nano Protect laag, dit beschermt je sneakers voor minimaal 2 weken tegen invloeden van buitenaf. Regen en modder lopen gewoon van je sneakers af door het beschermende nano protect laagje dat je erop hebt gespoten.

En na 2 weken geef je de sneakers een quick clean en een nieuwe laag nano protect, zo doe je niet alleen langer met je schoenen je houdt ze ook veel schoner en frisser.

Speciaal voor de binnenkant is er een odor cleaner op de markt,  deze zorgt ervoor dat je sneakers ook van binnen goed beschermt zijn tegen nare geurtjes en bacteriën. Ook dit product herhaal je 1 x in de 2 weken voor het beste resultaat.

Carbon Lab Odor Cleaner
Odor Protect

Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen leren over het goed sneakers schoonmaken, en vergeet niet dat ik je altijd wil en kan helpen. Via de chat/mail of instagram ben ik goed bereikbaar voor jullie vragen over vlekken, schade of cleaning van je favoriete sneakers. Een foto sturen is vaak al genoeg om samen de juiste behandeling of product te vinden.

Frank De Sneaker Reiniger

Lukt het jezelf niet om ze mooi te krijgen, ik probeer het graag in mijn werkplaats. En lukt het ook mij niet dan krijg je minimaal 50 procent van de behandelingskosten van mij retour. Je kunt vieze sneakers 7 dagen per week droppen op 1 van mijn locaties of gemakkelijk toesturen aan de werkplaats via de pakketdienst. Of bestel via mijn 2e webshop mooie 2e hands sneakers voor een scherpe prijs: www.refurbishedsneakers.nl

Deel deze post:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Misschien vind je dit ook leuk

Please check that this widget Google Reviews has a Google Place ID set.