375+ klanten beoordelen mij met 5 sterren |  Gratis bezorging vanaf € 69 |  Cleanen | Beschermen | Reparatie

cropped-Logo-Sneaker-reinigerV2.png
Zoek

Sneakers schoonmaken stappenplan en 12 tips | De Sneaker Reiniger

Je wilt je vieze sneakers schoonmaken, maar je weet niet waar je moet beginnen. Don’t worry. Hier vind je een handig stappenplan waarmee jouw schoenen in no-time weer helemaal fresh worden. Nu met 12 extra slimme tips voor het wassen, drogen en beschermen van je favoriete sneakers. Let’s go!

Samen krijgen we je sneakers schoon

Ik help je met handige tips, blogs, handleidingen en de beste producten om de levensduur van jouw schoenen te verlengen.

sneakers repareren

Sneakers in de wasmachine?

Mijn eerste advies: doe sneakers niet in de wasmachine, ik zie dit regelmatig helemaal fout gaan. En ja het gaat ook soms goed, maar vaak is de schade onzichtbaar. Het vele vocht en beweging schaadt de pasvorm en het binnenwerk, en dit merk je pas na lange tijd. Ook zullen kleuren sneller vervagen en soms zelfs helemaal uitlopen. Beter was je sneakers met de hand, lees hieronder hoe.

Sneakers schoonmaken in 5 stappen

De Sneaker Reiniger helpt je in 5 stappen met sneakers reinigen naar een setje frisse sneakers of schoenen. Maak je Nike Air Max, Adidas Yeezy weer als nieuw met onderstaande stappen, veel schoonmaak plezier:

 1. Veters & binnenzool schoonmaken
  Haal je veters en je binnenzool uit je sneakers. Was ze met een sneakercleaner (of ander sopje) en maak ze goed schoon met een borsteltje.

 2. Vuil verwijderen
  Maak de binnenkant van je sneakers vuil- en stofvrij met een stofzuiger. Verwijder het grove vuil van je sneakers met een zachte borstel, zodat je de schoen niet beschadigt.

 3. Zool reinigen
  Maak een harde borstel goed nat en doe er een beetje sneakercleaner of ander schoonmaakspul op. Vervolgens is het even flink schrobben tot je onderzool er weer helemaal fris uitziet.

 4. Bovenkant en zijkanten schoonmaken
  Vul een bakje met lauw water en meng met een sneakercleaner die geschikt is voor alle materialen. Gebruik vervolgens een zachte premium borstel of microvezeldoek de bovenkant en zijkanten van je schoenen schoon te maken. Maak hiervoor kleine, draaiende bewegingen. Zitten er vlekken in suede of nubuck, pak dan een speciale gum om deze vlekken te verwijderen.

 5. Drogen
  Je sneakers zijn weer helemaal schoon, maar nog wel een beetje nat. Of op z’n minst wat vochtig. Leg ze daarom rustig te drogen op een plek bij kamertemperatuur. Leg ze niet in ze zon, want dan kunnen ze verkleuren.

Vieze stoffen sneakers schoonmaken met een schoonmaakset

Er zijn veel verschillende soorten sneakers. Echt heel veel. En elke schoen bestaat weer uit een andere combinatie van materialen of stoffen. Denk aan mesh, velours, leer en/of suede. Ieder materiaal heeft zijn eigen reinigingstechniek nodig. Sneakers schoonmaken doe je met de hand, en daarvoor heb je de beste producten nodig.

Daarom heb ik alvast een sneaker schoonmaakset voor je samengesteld. Een compleet schoonmaakpakket met alles wat je nodig hebt om je sneakers wel 50x perfect schoon te maken:

 • High Quality Sneaker Cleaner
 • Premium borstel (ook geschikt voor mesh, flyknit, suede en leer)
 • Standaard borstel
 • Microvezeldoekje
 • Digitale handleiding van De Sneaker Reiniger, zodat je stap-voor-stap kunt teruglezen hoe je jouw sneakers het best schoonmaakt.

Zijn je sneakers gemaakt van suede, check dan het volgende stappenplan: suede schoenen schoonmaken

De beste producten:

12 tips voor het beter schoonmaken van sneakers:

 1. Maak een plan van aanpak
 2. Gebruik een premium borstel
 3. Gebruik een (witte) microvezeldoek
 4. Maak je veters schoon
 5. Verwijder vlekken uit mesh
 6. Werk krassen bij
 7. Werk beschadigingen weg
 8. Maak je sneakers schoon met stoom
 9. Ontgeel je zolen
 10. Droog je sneakers
 11. Maak je sneakers schoon met tussenpauze
 12. Bescherm je sneakers

1. Maak een plan van aanpak als je gaat sneakers schoonmaken

Steeds vaker krijg ik in mijn werkplaats sneakers die niet goed behandeld zijn. Of ze zijn in de wasmachine gedaan. Dit kan onherstelbare schade aan de schoenen opleveren, bijvoorbeeld door ze te warm wassen in de wasmachine! De suede- of leerverf van een schoen gaat dan uitlopen en ook de pasvorm is na een wasbeurt in de wasmachine ver te zoeken. Maak een plan en denk na voordat je begint. Goed sneakers schoonmaken kun je leren. Bij aankoop van een sneakercleaningset ontvang je een handige digitale handleiding van De Sneaker Reiniger.

2. Delicate materialen van schoenen schoonmaken? Gebruik een premium borstel!

Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en daarbij horen ook de passende schoonmaak artikelen. Je wilt natuurlijk niet met schoensmeer over je zachte mesh of flyknit gaan. Of met de harde borstel over je zachte materialen gaan. Daar krijg je zeker beschadigingen van. Nee, schoenen schoonmaken is een kunst op zich.

Bij veel sneakercleaning sets zit standaard die harde borstel. Maar deze is alleen geschikt voor je zool en onderzool. Ga hiermee dus niet over je mesh, flyknit of suede bovenkant. De harde haren zullen het materiaal onherstelbaar beschadigen. Voor zachte materialen hebben de meeste fabrikanten een premium borstel ontwikkeld.

Carbon Lab cleaning brush
Premium Borstel

Met deze borstel, die vaak gemaakt is van paardenhaar, kun je prima suede en stoffen sneakers schoonmaken. Doe een klein beetje sneakercleaner op de borstel en maak de borstel goed nat. Ook is het belangrijk in rondjes te draaien i.p.v. naar voren en achteren te vegen.

3. Een (witte) microvezel doek gebruiken

Ben je je vieze sneakers aan het schoonmaken, dan wil je na het borstelen de schoenen goed schoon vegen. Dit doe je met een zachte (en schone!) microvezel doek. Ik gebruik altijd een witte doek en wel met de volgende reden: op een witte doek zie je precies welk en hoeveel vuil je wegveegt van de schoen. Dit geeft je een goed beeld van je werk en je resultaat. Vooral bij suede sneakers schoonmaken is het raadzaam een goede microvezel doek te gebruiken.

4. Veters schoonmaken (kan gewoon in de wasmachine)

Jazeker, veters kunnen in tegenstelling tot je sneakers prima in de wasmachine. Doe ze wel in een waszakje, zodat je ze makkelijk terug kunt vinden. Ze willen nog wel eens tussen een randje van de wasmachine verdwijnen. Stel de wasmachine in op 60 graden en voeg bij witte veters een klein beetje Oxi poeder toe. Resultaat: hagelwitte veters. Precies wat je wil bereiken.

5. Vlekken verwijderen uit mesh

Mesh of flyknit, een lastig materiaal om schoon te maken. Het fijnmazige materiaal houdt vuil en zand goed vast en heeft de neiging te verkleuren. Ik maak altijd een speciaal mengsel om het mesh met een tandenborstel mee in te smeren, namelijk:

 • Lauw water
 • Eetlepel oxi poeder (wit)
 • Theelepel Sodapoeder
 • Theelepel Natuurazijn.

wijnvlek sneakers
Mesh cleaning

Na het insmeren van het mesh laat ik het mengsel een half uur intrekken en spoel het dan weg met de Premium borstel en veel lauw water. In de meeste gevallen is dit voldoende om het mesh weer mooi licht te krijgen. Mocht dit niet zo zijn, dan wil ik nog wel eens onverdunde sneakercleaner met een tandenborstel insmeren en dan de stappen van hierboven herhalen. Met deze tips is sneakers schoonmaken een groot feest.

6. Witte sneakers krassen bijwerken

Ga je witte sneakers schoonmaken of herstellen? Witte leren sneakers met donkere krassen. Ik zie het vaak voorbij komen in de werkplaats. Een product dat ik hierbij vaak gebruik, is normale (witte) tandpasta. Doe hiervan een klein beetje op de witte microvezel doek en veeg in rondjes over de vlekken op je witte sneakers. Indien de krassen dan nog niet wegtrekken, laat de tandpasta dan even zitten op de vlek zodat de tandpasta er een beetje intrekt.

krasjes sneakers
Krasjes bijwerken met leerverf

Ook heb ik altijd een potje witte leerverf staan om kleine krasjes bij te werken of te bedekken. Doe een klein beetje witte verf op een wattenstaafje en draai in kleine rondjes over de kras. Op die manier trekt de verf in de kras en het resultaat is vaak verbluffend. Heb je veel witte sneakers staan, dan is het slim om eens te investeren in zo’n potje!

7. Beschadiging op je schoen?

Zit er een onherstelbare kras of beschadiging op je schoen, camoufleer deze dan met een beetje creativiteit in sneaker Art. Met een sneaker customize set kun je heel gemakkelijk de schade op je schoen omtoveren in iets leuks, bijvoorbeeld een bloem of het logo van je favoriete voetbalclub.

Maak de beschadigde plek goed schoon en laat je fantasie het werk doen. Soms zijn een paar stippen of patroon al genoeg om de schade niet op te  laten vallen. Mocht je van symmetrie houden, dan is het raadzaam om het ontwerp ook op de andere schoen te zetten. Zo blijft het één geheel.

starter set custom
Sneaker customizing set

Door sneakers te customizen doe je langer met je sneakers en heb je wat heel bijzonders aan je voeten. Met de customize producten van De Sneaker Reiniger heb je toegang tot alle kleuren voor jouw creatie.

8. Reinig de zool met stoom

Vieze zolen geven je sneakers gelijk een smerige uitstraling. Deze wil je dus graag zo schoon mogelijk hebben om een frisse look te houden. Hierbij een paar tips hiervoor:

 • Gebruik een witte doek en midsole cleaner voor de buitenkant van de zool. Hiermee maak je ze weer helemaal fris.
 • Om je midsole langer schoon te houden gebruik je een Midsole Sealer. Dit product zorgt voor een beschermend laagje over je midsole en voorkomt dat het vuil kan hechten.
 • Mocht je in de luxepositie zijn om een stoomreiniger te kunnen gebruiken, maak dan de zool en onderzool van de schoen schoon met de stomer (inclusief borstel). Je zult versteld staan wat je allemaal wegspuit met stoom. De warmte weekt het vuil los en de borstel veegt het vuil extreem goed weg.

goed sneakers schoonmaken
Stoomreiniger voor zolen

9. Vergeelde zolen wit maken

Schoenen worden geel? Een bekend probleem voor Nike Air Force dragers, wat oudere sneakers hebben vaak last van vergeling; zowel de upper als de zolen worden door leeftijd en zonlicht langzaam geel van kleur. Gelukkig kun je hier wat aan doen:

Eerst moet je je sneakers schoonmaken. Dit haalt de ergste gele gloed al weg. Wil je de schoenen weer écht wit hebben, geef ze dan een dekkende laag met Sneaker Pure White. Deze dekkende schoenprimer breng je met de handige doseerspons gemakkelijk aan op je upper of zool. Let wel op: dit product hecht alleen op leer en rubber. Andere materialen zijn niet met dit product te behandelen.

witte zool schoonmaken
Sneaker White

Zijn je zolen van bijvoorbeeld Adidas Yeezy (transparant) helemaal vergeeld, dan kun je de sneakers bij De Sneaker Reiniger laten behandelen met een UV-Techniek. Ik zorg er dan voor dat ze minimaal 24 uur in de UV kast weer een stuk lichter worden. Afhankelijk van de schoen en het materiaal, vaak zelfs weer tot in originele staat.

10. Sneakers laten drogen?

Laat je sneakers rustig drogen. Na het sneakers schoonmaken, zet schoenen nooit in de volle zon of bij een warme kachel. Je zult dan snel verkleuringen van het materiaal krijgen, bijvoorbeeld gele vlekken op je mesh. Drogen doe je op een donkere plek, bij voorkeur bij kamertemperatuur of net iets hoger. Versnel dit proces eventueel door een stuk keukenrol in je sneakers te doen (geen krant; dit kan vlekken geven door de inkt).

drogen sneaker
Sneakers drogen

Ook zijn er handige schoenendrogers op de markt van bijvoorbeeld Shoefresh. Deze maken binnen een uur je sneakers weer helemaal droog.  En vaak zit er ook een ozonfunctie op, waarmee je nare geurtjes in je schoenen helemaal laat verdwijnen. Mooi meegenomen!

11. Neem de tijd

Je wilt natuurlijk snel klaar zijn, maar je vieze sneakers schoonmaken kost tijd. Door het af te raffelen haal je nooit het ultieme cleaning resultaat. Wat ik daarom altijd doe bij het schoonmaken, is het volgende:

Ik clean de sneakers met een goede sneakercleaner en stoom en zorg dat zoveel mogelijk vuil eruit is. Ik spoel ze na het cleanen goed uit met de Premium borstel en lauw water. Dan laat ik de sneakers een uur drogen. Daarna herhaal ik de cleaning nog een keer, want in dat uur is er nog veel vuil losgekomen van binnenuit de stof of het materiaal. Zelfs na een 2e of 3e keer zul je zien dat er nog steeds vuil uit sommige onderdelen blijft komen.

Dus neem de tijd, en herhaal een cleaning soms 2 of 3 keer voor het beste resultaat.

12. Bescherm je sneakers

Na al dat harde werk van het sneakers schoonmaken wil je de schoenen ook zo lang mogelijk schoon en fris houden. Vergeet daarom niet je sneakers in te spuiten met een goede Nano Protect laag. Dit beschermt je sneakers voor minimaal 2 weken tegen invloeden van buitenaf. Regen en modder lopen gewoon van je sneakers af door het beschermende nano protect laagje dat je erop hebt gespoten.

Tip: welke schoenspray kies je?

Na 2 weken geef je de sneakers een quick clean en een nieuwe laag nano protect. Zo doe je niet alleen langer met je schoenen je houdt ze ook veel schoner en frisser.

Speciaal voor de binnenkant is er een odor cleaner op de markt. Deze zorgt ervoor dat je sneakers ook van binnen goed beschermd zijn tegen nare geurtjes en bacteriën. Voor het beste resultaat gebruik je ook dit product één keer in de twee weken.

Carbon Lab Odor Cleaner
Odor Protect

Meer weten over sneakers schoonmaken?

Zo. Nu kun je je eigen vieze sneakers schoonmaken. Heb je nog vragen? Vergeet niet dat ik je altijd wil en vaak ook kán helpen. Via de chat/mail of Instagram ben ik goed bereikbaar voor vragen over vlekken, schade of cleaning van je favoriete sneakers. Een foto sturen is vaak al genoeg om samen de juiste behandeling of product te vinden.

Frank De Sneaker Reiniger

Sneakers laten schoonmaken?

Lukt het zelf niet om ze mooi te krijgen? Ik probeer het graag in mijn werkplaats, laat mij je sneakers schoonmaken. En lukt het ook mij niet, dan krijg je minimaal 50 procent van de behandelingskosten van mij retour. Je kunt vieze sneakers 7 dagen per week droppen op 1 van mijn locaties of gemakkelijk toesturen aan de werkplaats via de pakketdienst. Of bestel via mijn 2e webshop mooie 2e hands sneakers voor een scherpe prijs: www.refurbishedsneakers.nl

Deel deze post:

Misschien vind je dit ook leuk

VAKANTIEGELD DEAL★★★