400+ klanten beoordelen mij met 5 sterren |  Gratis bezorging vanaf € 69 |  Cleanen | Beschermen | Reparatie

cropped-Logo-Sneaker-reinigerV2.png
Zoek

Sneakers in de wasmachine

Kunnen jouw schoenen in de wasmachine?

Wijnvlekken, bloed, modder … er kan van alles op je schoenen terecht komen. En dan wil je ze natuurlijk wassen. Het liefst gewoon in de wasmachine, want dat is het makkelijkst. Heb je er zelf geen omkijken meer naar. Maar kan dat eigenlijk wel? Antwoord: dat ligt eraan. Soms kun je je sneakers in de wasmachine doen, maar meestal niet. De kans op beschadigingen is namelijk veel groter dan wanneer je ze ouderwets met de hand gaat reinigen.

Ga je toch voor het gemak van de wasmachine? Check dan in ieder geval het stappenplan!

Samen krijgen we je sneakers schoon

Ik help je met handige tips, blogs, handleidingen en de beste producten om de levensduur van jouw schoenen te verlengen.

sneakers repareren

First things first: dit kan er gebeuren met sneakers in de wasmachine

Door het vele water én een groot aantal stevige draaiingen lopen je schoenen het risico op de volgende beschadigingen. Het is niet aan te raden om je sneakers in de wasmachine te stoppen. Hoewel veel mensen denken dat het een goede manier is om je schoenen schoon te maken, kan een wasmachine het materiaal beschadigen en het leven van je schoenen verkorten.

Risico,s wassen schoenen in wasmachine

Wasmachines zijn gemaakt om kleding te wassen, maar sneakers hebben een ander soort constructie met vullingen, naden en kleur. Als je je sneakers in de wasmachine stopt, zal de beweging van de trommel, het sop en het centrifugeren deze onderdelen beschadigen. Daarnaast bevatten veel sneakers een gel-achtige stof die in contact komt met warm water en chemische stoffen in de wasmachine. Deze stoffen kunnen de kleur van je sneakers vervagen en verwelken, waardoor ze er minder mooi uitzien.:

 • verschuifde pasvorm en vulling
 • vergaan of doorgelopen kleuren (vooral bij suede)
 • loslatende zool
 • lek gaan van bijvoorbeeld een nike air max zool
 • kromgetrokken en vervormen zool
 • krassen of scheuren in de stof.

sneakers in de wasmachine
Beschadigde Air Max

Welke sneaker kan wel in de wasmachine?

Goedkope sneakers, sneakers geheel van kunststof of flyknit kunnen prima in de wasmachine. Of je jou sneakers in de wasmachine kunt wassen, is vooral afhankelijk van het materiaal. Wil je canvas sneakers zoals je Converse All Stars of Vans schoonmaken? Dan heb je een grotere kans dat het goed gaat. Suede schoenen of sneakers met leren elementen (zoals de Nike Air Max) kun je beter op de hand doen. Die gaan namelijk een stuk sneller stuk in de wasmachine! Suede kan bijvoorbeeld erg slecht tegen vocht, dit mag echt niet te nat worden. Ook kan suede snel uitharden, en dit is niet meer goed te herstellen. Wil je toch voor gemak gaan volg dan onderstaande stappen.

Stappenplan: sneakers in de wasmachine wassen

Wil je een paar goedkope of oude schoenen wassen? Of neem je het risico en wil je ook je nieuwe sneakers in de wasmachine wassen? Volg dan deze stappen en verklein de kans op vervormede of verkleurde schoenen:

 1. Haal eerst de binnenzolen en veters uit je schoenen. Het is beter om deze apart te wassen. Deze kunnen namelijk wel een hogere temperatuur aan (60 graden) dan je sneakers zelf (30 graden).
 2. Haal het grove vuil met een borsteltje van je schoenen. Zo komt er geen zand en modder in je machine terecht.
 3. Stop je sneakers in een waszak of kussensloop. Zorg ervoor dat deze goed dicht zit en de sneakers niet los in de machine komen. Stop er eventueel wat lakens of doeken bij om de loze ruimte op te vullen.
 4. Kies voor een lauwe temperatuur (30 graden) en doe er niet heel veel poeder bij. Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel, want dit trekt goed in de sneakers en blijft na de wasbeurt niet in de schoen zitten.
 5. Droog je sneakers op kamertemperatuur of met een Shoefresh droger. Let op: stop ze niet in de droger en zet ze ook niet op de kachel of in de volle zon! Dit kan namelijk tot verkleuringen of kromtrekken leiden. Ook kun je schoenen drogen met een fohn, maar wees hier wel voorzichtig mee.

Nog een keer: hoeveel graden sneakers in de wasmachine?

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: gebruik een lage temperatuur en bij voorkeur een programma voor delicate materialen! Stel de temperatuur dus in op 20 graden. Maximaal 30. Het te heet wassen van je sneakers is echt killing voor de pasvorm en kleuren. Schoenen in de wasmachine kan echt vaker niet dan wel.

Pro tip: Veel wasmachine’s hebben een speciaal programma voor delicate stoffen of fijne was. Er zijn zelfs wasmachine’s die niet meer met water werken, maar met een stoom techniek. Dat is stukken beter voor je sneakers. Pak die handleiding er dus maar weer eens bij!

modderschoenen
Pas op met zand en modder in de wasmachine

Zo was je schoenen met de hand

Zijn je sneakers smerig of heb je last van stinkende schoenen, maar wil je ze niet beschadigen? Dan kun je ze beter met de hand wassen. En dat is echt makkelijker dan je denkt. Met een sopje, borsteltje en schone doek kom je vaak al een heel eind. Hoe je dat het best kunt doen? Dat lees je hier: Sneakers schoonmaken (stappenplan + 12 tips)

Sneaker schoonmaakset voor handwas

Met onderstaande schoonmaakset en bijbehorend stappenplan maak je in no time je sneakers wel 50 keer helemaal fris en fruitig – zonder dat ze kapot gaan. Dit is mijn eigen sneakercleaning set waar ik enorm trots op ben, want hij werkt als een malle.

Inhoud De Sneaker Reiniger sneaker-cleanerset:

 • De Sneaker Reiniger schoonmaakproduct
 • Premium borstel voor delicate materialen
 • High quality microvezeldoek.

Welke schoenen kunnen echt niet in de wasmachine?

Ik zou persoonlijk mijn exclusieve Nike Air Max niet in de wasmachine doen. En ook de volgende schoenen adviseer ik om echt niet in de wasmachine te doen, dit omdat pasvorm en het materiaal het niet toelaat zoveel vocht in de schoen te laten trekken. Was deze schoenen altijd met de hand met een goede sneakercleaning set.

 • suede en leren schoenen
 • schoenen met verschillende kleuren suede
 • wandelschoenen (gore-tex)
 • leren voetbalschoenen
 • designers sneakers
 • hardloopschoenen.

Kan een Nike Air Max in de wasmachine?

De meest gestelde vraag in mijn mailbox, kan een Nike Air Max sneaker in de wasmachine? Mijn antwoord is en blijft: NEE. In deze blog staan alle redenen om dit niet te doen, ik zie elke week wel weer een paar in de werkplaats verschijnen die niet goed uit de wasmachine is gekomen.

Oh, wat is het makkelijk deze nieuwe schoonmaakhulp! Het is een wellicht simpel maar goed idee dat je uren handmatig schrobben en schoonmaken kan besparen. Maar vergis je niet, er zijn vele risico,s. Een Nike Air Max maak je met de hand schoon, bestel hiervoor in mijn shop de Nike Air Max cleaning kit.

Voordelen schoenen in wasmachine

Wasmachines kunnen dienen als een ideale plek om je schoenen netjes schoon te krijgen, net zoals ze dat doet met je vieze kleren. Voordat je je modderige sneakers in de machine gooit, zijn er een paar dingen die je moet begrijpen. Er zijn zowel voor- als nadelen aan deze reinigingsmethode. In plaats van hardnekkig vuil weg te schrobben, hoef je ze alleen maar in de machine te gooien, wat wasmiddel toe te voegen en voila! Je schoenen zien er weer als nieuw uit. Het is ook een geweldige manier om bacteriën te doden en nare geurtjes in je schoenen te verwijderen.

Nadelen sneakers in de wasmachine

Maar ondanks de voordelen zijn er ook een paar nadelen en gevaren. Je schoenen wassen in een wasmachine kan leiden tot schade aan zowel de schoenen als de wasmachine zelf. Sommige schoenen zijn niet geschikt voor de wasmachine en kunnen hun vorm of kleur verliezen. Het materiaal van de schoenen kan verzwakken of kromtrekken door het harde centrifugeren. Bovendien kan het constante getuimel van schoenen na verloop van tijd de trommel van de wasmachine beschadigen. De zware impact van de schoenen kan krassen of deuken in de trommel veroorzaken. Er is ook een risico op onbalans tijdens het centrifugeren, waardoor je wasmachine hevig kan schudden of zelfs kan bewegen! Kortom, hoewel schoenen wassen in de wasmachine een handige kortere weg kan zijn, heeft het ook nadelen en potentiële gevaren.

Het is altijd aan te raden om te controleren of je schoenen wel of niet in de wasmachine kunnen voordat je ze erin gooit. Als je besluit het te proberen, doe het dan spaarzaam en neem de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals het verwijderen van veters en het gebruik van een waszak voor schoenen. En let op, nooit warmer als 30 graden wassen. Veel wasplezier!

Echt goed schoon, De Sneaker Reiniger wast ze met de hand

Het is een goed idee om je sportschoenen met de hand te wassen, in plaats van ze in de wasmachine te stoppen. Dit komt omdat de agressieve wasmiddelen en de hete temperaturen van de wasmachine de materialen en kleuren van je schoenen kunnen beschadigen. De materialen van de schoenen, zoals leer en textiel, kunnen krimpen, vervagen of verkleuren als ze te heet worden gewassen. Daarnaast kan het geschuur van andere kledingstukken er ook voor zorgen dat de schoenen worden beschadigd. Als je je sportschoenen schoon wilt houden, is het daarom het beste om ze met de hand te wassen met koud water en een mild, niet-agressief sneaker schoonmaakmiddel. En laat ik hier nou een ruim assortiment in aanbieden!

Heb je geen tijd of zin om zelf je sneakers schoon te maken, drop of stuur ze dan naar de werkplaats van De Sneaker Reiniger. Ik geef jouw sneakers een zorgvuldige behandeling waarna ze niet meer te herkennen zijn en langer meegaan. Dit omdat ik na de reiniging van de sneakers ze behandel met een complete anti vuil en -water coating.

Klik hier om de beschikbare reinigingspakketten van De Sneaker Reiniger te zien. Ik sta klaar om je te helpen. Zijn je sneakers kapot gegaan door de wasmachine, neem dan contact op met sneakerreparatie.nl of plaatselijke schoenmaker.

sneakers schoonmaken
Sneakers wassen met de hand

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 17 september 2018 en werd op 25 januari 2023 geactualiseerd.

Deel deze post:

Misschien vind je dit ook leuk

DE SNEAKER REINIGER KIT★★★