150  klanten beoordelen mij met 5 sterren |  Gratis bezorging vanaf € 75 |  De Sneaker Cleaning Specialist          

cropped-Logo-Sneaker-reinigerV2.png

Sneakers in de wasmachine

Kunnen jouw schoenen in de wasmachine?

Wijnvlekken, bloed, modder … er kan vanalles op je schoenen terecht komen. En dan wil je ze natuurlijk wassen. Het liefst gewoon in de wasmachine, want dat is het makkelijkst. Heb je er zelf geen omkijken meer naar. Maar kan dat eigenlijk wel? Antwoord: dat ligt eraan. Soms kun je je sneakers in de wasmachine doen, maar meestal niet. De kans op beschadigingen is namelijk veel groter dan wanneer je ze ouderwets met de hand wast.

Ga je toch voor het gemak van de wasmachine? Check dan in ieder geval het stappenplan!

First things first: dit kan er gebeuren met sneakers in de wasmachine

Door het vele water én een groot aantal stevige draaiingen lopen je schoenen het risico op de volgende beschadigingen:

 • verschuifde pasvorm en vulling
 • vergaan of doorgelopen kleuren (vooral bij suede)
 • loslatende zool
 • kromgetrokken zool
 • krassen of scheuren in de stof.

sneakers in de wasmachine
Beschadigde Air Max

Welke schoenen zijn wel geschikt?

Of je je schoenen in de wasmachine kunt wassen, is vooral afhankelijk van het materiaal. Wil je canvas sneakers zoals je Converse All Stars of Vans schoonmaken? Dan heb je een grotere kans dat het goed gaat. Suede schoenen of sneakers met leren elementen (zoals de Nike Air Max) kun je beter op de hand doen. Die gaan namelijk een stuk sneller stuk in de wasmachine!

Stappenplan: sneakers in de wasmachine wassen

Wil je een paar goedkope of oude schoenen wassen? Of neem je het risico en wil je ook je nieuwe sneakers in de wasmachine wassen? Volg dan deze stappen en verklein de kans op vervormede of verkleurde schoenen:

 1. Haal eerst de binnenzolen en veters uit je schoenen. Het is beter om deze apart te wassen. Deze kunnen namelijk wel een hogere temperatuur aan (60 graden) dan je sneakers zelf (30 graden).
 2. Haal het grove vuil met een borsteltje van je schoenen. Zo komt er geen zand en modder in je machine terecht.
 3. Stop je sneakers in een waszak of kussensloop. Zorg ervoor dat deze goed dicht zit en de sneakers niet los in de machine komen. Stop er eventueel wat lakens of doeken bij om de loze ruimte op te vullen.
 4. Kies voor een lauwe temperatuur (30 graden) en doe er niet heel veel poeder bij. Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel, want dit trekt goed in de sneakers en blijft na de wasbeurt niet in de schoen zitten.
 5. Droog je sneakers op kamertemperatuur of met een Shoefresh droger. Let op: stop ze niet in de droger en zet ze ook niet op de kachel of in de volle zon! Dit kan namelijk tot verkleuringen of kromtrekken leiden.

Nog een keer: hoeveel graden?

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: gebruik een lage temperatuur en bij voorkeur een programma voor delicate materialen! Stel de temperatuur dus in op 20 graden. Maximaal 30. Het te heet wassen van je sneakers is echt killing voor de pasvorm en kleuren.

Pro tip: Veel wasmachine’s hebben een speciaal programma voor delicate stoffen of fijne was. Er zijn zelfs wasmachine’s die niet meer met water werken, maar met een stoom techniek. Dat is stukken beter voor je sneakers. Pak die handleiding er dus maar weer eens bij!

modderschoenen
Pas op met zand en modder in de wasmachine

Zo was je schoenen met de hand

Zijn je sneakers smerig of heb je last van stinkende schoenen, maar wil je ze niet beschadigen? Dan kun je ze beter met de hand wassen. En dat is echt makkelijker dan je denkt. Met een sopje, borsteltje en schone doek kom je vaak al een heel eind. Hoe je dat het best kunt doen? Dat lees je hier: Sneakers schoonmaken (stappenplan + 12 tips)

Sneaker schoonmaakset

Met onderstaande schoonmaakset en bijbehorend stappenplan maak je in no time je sneakers wel 100 keer helemaal fris en fruitig – zonder dat ze kapot gaan.

Inhoud DFNS sneaker-cleanerset:

 • DFNS schoonmaakproduct
 • Premium borstel voor delicate materialen
 • High quality microvezeldoek.

Echt goed schoon, drop of stuur ze naar De Sneaker Reiniger

Heb je geen tijd of zin om zelf je sneakers schoon te maken, drop of stuur ze dan naar de werkplaats van De Sneaker Reiniger. Ik geef jouw sneakers een zorgvuldige behandeling waarna ze niet meer te herkennen zijn en langer meegaan. Dit omdat ik na de reiniging van de sneakers ze behandel met een complete anti vuil en -water coating.

Klik hier om de beschikbare reinigingspakketten van De Sneaker Reiniger te zien.

sneakers schoonmaken
Sneakers wassen met de hand

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 17 september 2018 en werd op 17 december 2021 geactualiseerd.

Deel deze post:

Misschien vind je dit ook leuk

Aanbieding set:

Dr. Frisk Premium set (incl. borstel)

Nu voor € 22,95