400+ klanten beoordelen mij met 5 sterren |  Gratis bezorging vanaf € 69 |  Cleanen | Beschermen | Reparatie

cropped-Logo-Sneaker-reinigerV2.png
Zoek

Schoenspray, welke kies je?

Schoenen zijn een belangrijk onderdeel van je garderobe. Van je outfit. We dragen ze om lekker te lopen, om onze voeten te beschermen en natuurlijk om er een beetje hip uit te zien. Best gek dus dat we onze schoenen vaak niet echt verzorgen of soms zelfs compleet verwaarlozen, terwijl dat met een schoenspray helemaal niet zoveel werk is.

Maar wat is dan de beste schoenspray voor jouw schoenen?

Wat is schoenspray?

Schoenspray is een speciale spray ontworpen om je schoenen te beschermen en onderhouden. Je kunt de spray vaak gebruiken op materialen als leer, suède en stof om de levensduur van je schoenen te verlengen. Maar ze houden vaak ook je voeten schoon en zorgen ervoor dat je sneakers of nette schoenen er fris uit blijven zien.

Het gebruik van schoenspray is niet alleen belangrijk voor je schoenen (en voor je voeten), maar ook voor het milieu. Goed onderhouden schoenen gaan namelijk langer mee. Je hoeft dus minder vaak een nieuw paar te kopen. Zo draag je bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval en bespaar je ook nog eens wat geld. Twee vliegen in één klap!

Wat is de beste schoenspray?

Er zijn verschillende soorten schoensprays op de markt. Voor bescherming, voor suède, voor leer en ga zo maar door. Welke het beste is voor jou, is afhankelijk van het materiaal van de schoenen en het doel van de spray. Dit zijn in ieder geval de meest voorkomende typen:

1. Waterafstotende schoenspray voor bescherming 

Beschermende of protection sprays bieden bescherming tegen water, vuil en vlekken. Met deze schoenspray creëer je namelijk een waterafstotende laag (nano) op het oppervlak van je schoenen. Daardoor kunnen vocht en vuil niet in de stof trekken. De beschermende spray is doorgaans geschikt voor het beschermen van materialen als leer, suède, stof (canvas) en allerlei synthetische stoffen.

2. Schoenspray voor suède

Heb je suède schoenen? Dan kun je het best gaan voor een speciale schoenspray voor suède. Die biedt namelijk niet alleen bescherming tegen water en vuil, maar helpt ook het oppervlak van suède schoenen te herstellen en te verjongen. Deze sprays frissen namelijk ook meteen de kleur op en verbeteren de structuur van de stof!

3. Schoenspray voor leer

En dan heb je nog speciale schoenspray voor leer. Daarmee onderhoud je natuurlijk je leren schoenen. Deze producten helpen het leer te voeden en te hydrateren, waardoor het soepel en zacht blijft. Soms herstel je daarmee ook meteen die kleine scheurtjes en krassen in het leer. En net als de andere sprays, zorgen ze voor een waterafstotende laag die bescherming biedt tegen vocht en vuil!

Schoenspray tegen geur

Last van zweetvoeten? Of ruiken je favoriete sneakers niet meer zo fris? Geen zorgen. Er is ook een schoenspray tegen geur die ervoor zorgt dat de binnenkant van je schoen weer helemaal fris wordt. Deze Odor Cleaner van Carbon Lab beschermt namelijk tegen vuil en nare geurtjes!

Hoe gebruik je schoenspray?

De beste schoenspray voor jouw schoenen gevonden? Mooi. Dan is het tijd om je schoenen eindelijk eens goed te onderhouden. Het is daarbij wel belangrijk dat je de spray goed gebruikt om ervoor te zorgen dat je schoenen optimaal worden beschermd en verzorgd. Dat doe op de volgende manier:

  1. Maak je schoenen schoon.  Voordat je schoenspray aanbrengt, is het belangrijk om je schoenen eerst goed schoon te maken. Je wilt natuurlijk dat de spray goed hecht én dat je sneakers er fris uit blijven zien. Verwijder daarom vuil en stof met een zachte borstel of doek. Voor suède schoenen kun je een suèdeborstel gebruiken om het materiaal voorzichtig schoon te maken en op te ruwen.

  2. Test de spray. Voordat je de spray op je hele schoen aanbrengt, is het een goed idee om deze eerst op een onopvallend deel van de schoen te testen. Dit helpt je te bepalen of de spray geschikt is voor het materiaal van je schoenen en of het niet per ongeluk de kleur of textuur aantast.

  3. Breng de spray gelijkmatig aan. Houd de spray op ongeveer 20-30 centimeter afstand van je schoenen en spuit gelijkmatig over het hele oppervlak. Zorg ervoor dat je niet te veel spray aanbrengt, omdat dit het materiaal kan verzadigen en de ademende eigenschappen ervan kan verminderen.

  4. Laat de schoenen drogen. Laat je schoenen volledig drogen voordat je ze draagt. Op die manier kan de spray namelijk volledig in het materiaal doordringen en vormt het effectieve beschermende laag.

  5. Herhaal indien nodig. Je kunt overwegen om meerdere lagen spray aan te brengen om je schoenen extra te beschermen. Maar breng ook weer niet te veel aan. Daardoor kunnen je schoenen niet meer ademen. Op het etiket of de verpakking staat vaak aangegeven hoe vaak en hoeveel lagen je kunt aanbrengen.

Let op: dit zijn veelgemaakte fouten

Schoenspray is heel handig. Toch moet je wel even opletten om ervoor te zorgen dat je schoenen goed worden verzorgd en beschermd. Dit zijn bijvoorbeeld een paar van de meest voorkomende fouten en problemen:

  1. Gebruik van de verkeerde spray. Het is belangrijk om de juiste spray te kiezen voor het materiaal en het doel van je schoenen. Gebruik nooit een suède spray op leren schoenen of andersom. En check ook altijd de kleur om nare verrassingen te voorkomen!

  2. Niet testen. Het is belangrijk om de spray eerst te testen op een onopvallend deel van de schoen. Zo weet je namelijk zeker dat de spray geschikt is voor het materiaal en de kleur van je schoenen.

  3. Schoenen meteen aantrekken. We snappen dat je die frisse schoenen meteen aan wilt trekken, maar toch kun je ze beter eerst volledig laten drogen. Dat geeft de spray namelijk de tijd om goed en volledig in de stof te trekken of die waterafstotende en beschermende laag te vormen.

  4. Te veel spray gebruiken. We zeiden het al eerder: het aanbrengen van te veel schoenspray kan het materiaal van je schoenen verzadigen en de ademende eigenschappen ervan verminderen. Dat wil je natuurlijk ook weer niet.

  5. Niet regelmatig onderhouden. Met alleen een schoenspray ben je er helaas nog niet. Het helpt flink, maar je moet je schoenen nog steeds af en toe onderhouden om ervoor te zorgen dat ze in goede staat blijven. Check dus hieronder hoe je snellere slijtage en beschadigingen kunt voorkomen.

5 tips voor onderhoud van je schoenen

Naast het gebruik van schoenspray zijn er nog een paar andere tips waarmee je jouw favoriete schoenen of sneakers zo lang mogelijk in topconditie kunt houden:

1. Draag niet elke dag dezelfde schoenen

Als je elke dag dezelfde schoenen draagt, slijten ze sneller. Simple as that. Probeer daarom een beetje af te wisselen tussen verschillende paren om je schoenen de kans te geven om te ademen en te herstellen.

2. Gebruik schoenspanners
Schoenspanners helpen je schoenen hun vorm te behouden en voorkomen kreuken en vouwen. Plaats deze schoenspanners of deze sneakerspoons in je schoenen op het moment dat je ze even niet meer draagt. Maakt echt een groot verschil!

3. Maak je schoenen regelmatig schoon

Maak je schoenen regelmatig schoon om vuil, stof en vlekken te verwijderen. Voor suède en leren schoenen kun je speciale reinigingsmiddelen en borstels gebruiken om het materiaal voorzichtig te reinigen en te verzorgen.

4. Zet je schoenen op de juiste plek

Schoenen kunnen gemakkelijk beschadigd raken door vocht en schimmel als ze niet goed worden opgeborgen. Bewaar je schoenen daarom op een droge, goed geventileerde plaats en bewaar je schoenen nooit in een afgesloten plastic zak!

5. Repareer beschadigingen
 Als je schoenen beschadigd zijn, overweeg dan om ze te laten repareren. Het liefst zo snel mogelijk om erger te voorkomen. Je schoenmaker kan vaak wel gewoon zorgen voor de reparatie van een loslatende zool of gescheurde stof. Zo verleng je de levensduur en hoef je je schoenen niet weg te gooien. Bespaart nog geld ook!

Ook je schoenen beschermen?

Check dan hier alle schoensprays, spanners en onderhoudsproducten die je nodig hebt!

Deel deze post:

Misschien vind je dit ook leuk

DE SNEAKER REINIGER KIT★★★