Fietsschoenen schoonmaken is een vervelende klus na elke fietsrit. Maar wel heel belangrijk, schone schoenen zien er niet alleen beter uit, maar je schoenen gaan ook langer mee en presteren beter. Regelmatig onderhoud helpt om de kwaliteit van de fietsschoenen te behouden en voorkomt nare geurtjes. Het is een eenvoudige klus die iedereen zelf kan doen met de juiste aanpak.
In dit artikel leren we je hoe jij je fietsschoenen grondig kunt reinigen in een paar simpele stappen. We bespreken welke spullen je nodig hebt, hoe je los vuil verwijdert en zowel de binnen- als buitenkant schoonmaakt. Met deze handleiding kun je je fietsschoenen weer als nieuw laten glanzen, zonder een dure schoenverzorgingsset te hoeven aanschaffen.
Benodigdheden voor het fietsschoenen schoonmaken
Om fietsschoenen grondig schoon te maken, heeft men een paar essentiรซle cleaning producten nodig. Deze producten zorgen ervoor dat het reinigingsproces effectief en efficiรซnt verloopt. Ik adviseer de volgende set aan te schaffen voor een optimaal resulaat. En vergeet niet een goede beschermspray mee te bestellen!
-
Shoeboy’s Nano Protect Spray (Frank’s Favoriet voor alle materialen)13.95Gewaardeerd 5.00 op 5 gebaseerd op 5 klantbeoordelingen
-
Aanbieding Product in de uitverkoopDe Sneaker Reiniger Essential Kit incl. Zachte Premium Borstel (voor alle materialen)
29.95Oorspronkelijke prijs was: 29.95.24.95Huidige prijs is: 24.95.Gewaardeerd 4.85 op 5 gebaseerd op 13 klantbeoordelingen
Schoonmaakmiddelen voor fietsschoenen
Voor het reinigen van fietsschoenen is een mild reinigingsmiddel nodig. Een zachte sneakercleaner of vloeibaar wasmiddel is geschikt voor dit doel. Voor hardnekkige vlekken kan men oxi poeder en water gebruiken om een pasta te maken. Bij vetvlekken op leren schoenen kan een milde shampoo direct of een druppel afwasmiddel helpen om het vet af te breken.
Borstels en doeken
Een zachte borstel, zoals de DFNS Premium borstel , is onmisbaar voor het verwijderen van vuil uit kleine hoekjes en naden. Voor het algemene oppervlak en de zool en plaatjes van de schoen is een harde borstel ideaal. Een microvezeldoek is bijzonder geschikt voor het afvegen van schuim en vuil. Voor suรจde schoenen is een speciale suรจde borstel aan te raden om de textuur te behouden.
Fietsschoenen schoonmaken stappenplan:
Voor extra bescherming kan men een waterafstotende Nano spray gebruiken. Dit helpt om de schoenen beter bestand te maken tegen vocht en vuil. Voor leren schoenen is een lederconditioner nuttig om het materiaal soepel te houden. Een waszakje kan handig zijn voor het wassen van veters in de wasmachine. Tot slot kan krantenpapier helpen bij het drogen van natte schoenen door het vocht te absorberen.
Met deze benodigdheden is men goed voorbereid om fietsschoenen grondig schoon te maken en te onderhouden.
Stap 1: Verwijder los vuil en modder
Bij het schoonmaken van fietsschoenen is de eerste stap het verwijderen van los vuil en modder. Dit is een belangrijke voorbereiding voordat men overgaat tot het grondig reinigen van de schoenen. Door eerst het grove vuil te verwijderen, voorkomt men dat de schoenen tijdens het schoonmaken beschadigd raken.
Droog borstelen
Het is aan te raden om de fietsschoenen eerst volledig te laten drogen voordat men begint met schoonmaken. Zodra de modder en het vuil opgedroogd zijn, is het veel gemakkelijker om deze te verwijderen. Men kan hiervoor een zachte DFNS borstel gebruiken. Voor het bovenwerk van de schoen is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, terwijl men bij de zolen wat meer druk kan uitoefenen.
Als men geen borstel bij de hand heeft, kan men ook voorzichtig met de hand het grove vuil verwijderen. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen, zodat er geen krassen of beschadigingen op de schoenen ontstaan. Door eerst het losse vuil te verwijderen, voorkomt men dat de schoenen tijdens het verdere schoonmaakproces ‘geschuurd’ worden.
Kloppen om zand te verwijderen
Voor het verwijderen van zand uit de fietsschoenen is het aan te raden om eerst de binnenzolen uit de schoenen te halen, indien mogelijk. Vervolgens kan men de schoenen buiten goed uitkloppen. Dit helpt om het meeste zand en los vuil te verwijderen voordat men verdergaat met het reinigingsproces.
Door deze eerste stap zorgvuldig uit te voeren, maakt men het verdere schoonmaakproces van de fietsschoenen een stuk eenvoudiger. Het verwijderen van los vuil en modder zorgt ervoor dat men efficiรซnter kan werken bij de volgende stappen van het reinigen, zonder een dure schoenverzorgingsset nodig te hebben.
Stap 2: Maak een sopje en reinig de buitenkant
Na het verwijderen van los vuil is het tijd om de buitenkant van de fietsschoenen grondig schoon te maken. Dit kan het beste gedaan worden met een sopje warm water met een paar druppels sneakercleaner.
Metalen gedeelte schoonmaken
De metalen plaatjes van fietsschoenen zijn het best te reinigen met de harde meegeleverde borstel, dit in combinatie met de verdunde cleaner. Veeg het goed droog met de microvezel doek.
Aandacht voor moeilijke plekken
Bij het reinigen van de buitenkant is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan moeilijk bereikbare plekken. Gebruik een zachte borstel, zoals een tandenborstel, om vuil uit naden en hoekjes te verwijderen. Voor het algemene oppervlak van de schoen is een zachte doek of spons ideaal. Maak kleine, draaiende bewegingen over het materiaal om vuil los te weken zonder de schoen te beschadigen.
Voor hardnekkige vlekken kan het nodig zijn om wat meer kracht te zetten of het proces te herhalen. Bij vetvlekken op leren schoenen kan een druppel afwasmiddel direct op de vlek aangebracht worden om het vet af te breken. Voor suรจde of nubuck schoenen is extra voorzichtigheid geboden; gebruik hiervoor een speciale suรจde borstel om de textuur te behouden.
Na het reinigen is het belangrijk om de schoenen goed af te vegen met een schone, vochtige doek om alle zeepresten te verwijderen. Dit voorkomt dat er residu achterblijft dat later vlekken of verkleuring kan veroorzaken. Met deze methode kunnen fietsschoenen grondig gereinigd worden zonder een dure schoenverzorgingsset nodig te hebben.
Stap 3: Reinig de binnenkant en zolen
Na het schoonmaken van de buitenkant is het tijd om de binnenkant en zolen van de fietsschoenen aan te pakken. Dit is een belangrijke stap om nare geurtjes te voorkomen en de levensduur van de schoenen te verlengen.
Verwijderen en wassen van binnenzolen
Het is aan te raden om de binnenzolen uit de schoenen te halen voor een grondige reiniging. Begin met het losmaken van de binnenzool door het achterste deel vast te pakken en voorzichtig omhoog te trekken. Verwijder de binnenzool volledig zonder deze te beschadigen.
Was de binnenzolen met een spons en een mild schoonmaakmiddel. Laat ze daarna op natuurlijke wijze drogen. Als de binnenzolen erg vuil of versleten zijn, overweeg dan om ze te vervangen. Zorg ervoor dat u het juiste type en de juiste maat voor uw fietsschoenen kiest.
Desinfecteren tegen geurtjes
Om nare luchtjes te voorkomen, is het belangrijk om de binnenkant van de schoenen te desinfecteren. Er zijn verschillende methoden om dit te doen, bijvoorbeeld met Odor spray of stankvernietiger.
-
Supercleaners Stankvernietiger 500ml12.95
-
Aanbieding Product in de uitverkoopCarbon Lab Odor Cleaner
9.99Oorspronkelijke prijs was: 9.99.8.99Huidige prijs is: 8.99.
Na het reinigen en desinfecteren is het belangrijk om de fietsschoenen goed te laten drogen voordat u ze weer gebruikt. Plaats ze in een goed geventileerde ruimte, maar vermijd direct zonlicht of warmtebronnen die het materiaal kunnen beschadigen. Voor het schoonmaken van witte fietsschoenen is bovenstaande reinigingsset ook uitermate geschikt.
Fietsschoenen beschermen
Om langer met je fietsschoenen te doen adviseren wij het volgende, spuit de schoenen in vanaf 30cm. Laat de schoenen 30 minuten drogen en herhaal dit elke 30 dagen. De beste spray voor fietsschoenen is de Nano Protect van Shoeboy,s. Deze geeft een ontzichtbare film over de schoen die deze optimaal beschermt tegen regen, vuil en zand.